nedelja, 27. marec 2016

Renata Salecl- Izbira

Imamo sploh kakšno izbiro? Renata Salecl, znana filozofinja in sociologinja, pravi da imamo mnogo izbir, ki pa v resnici sploh niso tako osvobajajoče, kot se zdi na prvi pogled. Izbiramo lahko, vsaj če nam je to dano, na vseh področjih življenja- izbiramo partnerja, izbiramo način življenja, službo, mesto, v katerem živimo, ali bomo imeli otroke ali ne, kaj bomo kupili in kuhali, kakšne vrednote gojili itd. Pa je to res svobodna izbira? Pravzaprav jo v veliki meri diktira kapitalizem, zaradi obilice možnosti pa nismo bolj, temveč manj srečni.

To velja vsaj za zahodni svet, kjer obstaja nešteto različic: že sirov, ki so na voljo v trgovini in ker ne vemo več, kateri je najboljši, se čutimo pod pritiskom in zmedene. Banalna primerjava, pa vendar se izbira prenaša na vse odločitve- kdo je najprimernejši romantični partner? Kako bomo delali? Vsaka izbira s seboj prinaša občutke negotovosti, krivde in spraševanja, kaj smo, ker smo izbrali nekaj in ne nečesa drugega, zamudili. Kaj nam je ušlo izpred oči?

Izbira pravzaprav deluje omamno, a vzbuja stisko. Vsakdo, ki izbira in je preplavljen z raznolikimi potencialnimi scenariji, je nesproščen in živi v strahu pred prihodnostjo in obžalovanjem za preteklostjo. V skladu z izbiro uspeva tudi pozitivna psihologija, ki na vsakem koraku zapoje: lahko postaneš vse, kar želiš. Saleclova pravi, da je to odličen način za vzbujanje posameznikove slabe vesti in trkanja na njegove pomisleke. S takšno sporočilnostjo se fokus premakne iz družbe in stremenja k sistemskim spremembam na posameznika. Ki naj bi bil svoboden a hkrati sam odgovoren za vse, kar doseže. To pa zelo ustreza politiki in tistim, ki si manejo roke, saj pozornost ni več usmerjena na družbene strukture, ki ne delujejo in bi jih bilo treba spremeniti, temveč se preusmeri na posameznika. Ki naj bi bil edini, ki ima moč spremeniti sebe in kovati svojo srečo. In je tako sam kriv, če ni zadovoljen.

Družbene probleme in nepravilnosti so tako elegantno zasenčene, luč pa preusmerjena v vsakogar posebej. Toliko o tem Saleclova, ki so jo nekoč pred predavanjem v ZDA opozorili, naj ne bo preveč pesimistična. So se zbali odzivov, jih je špiknila resnica v njenih razmišljanjih?

Ni komentarjev:

Objavite komentar