sreda, 09. marec 2016

Markus Zusak- Kradljivka knjig

No, če pa tole ni svež in zanimiv zorni kot pripovedovanja, potem pa tudi ne vem :). Zgodbo o revni deklici, ki pa je kljub grozotam 2. svetovne vojne povsod, kamor je šla, naletela na vsaj košček ljubezni in naklonjenosti, namreč pripoveduje- smrt. Ja, in to povsem personalizirana. Takšna, ki ima svoja videnja, skorajda čustva, zaznave. In kot gospa smrt pravi sama, ne, nima obraza, podobnega okostnjaku, ne nosi kose, oziroma le redko, prav tako pa v svojem delu ne uživa. Duš, ki so se odločile oditi iz sveta, ne odnese iz privoščljivosti, temveč ker mora. Ker je to hkrati njeno poslanstvo in naloga, ki pa jo pogosto utruja. Tako je morala nekega zimskega dne iz kupeja na vlaku vzeti k sebi premraženo in sestradano dušo majhnega dečka. Za njim sta žalovala mati in dekletce Liesel Meminger. Starejša sestrica, ki je začela zanimati celo smrt osebno. Prvič se je zgodilo, da ji je oseba postala tako zanimiva, da jo je pričela spremljati- skozi različna življenjska obdobja in preizkušnje. 

Vse od smrti njenega bratca in priložnosti, ko je Liesel prvič ukradla knjigo, grobarjevemu pomočniku, do njenega lastnega konca. Seveda Lieselinega konca, saj ga smrt preprosto nima. Deklica, ki jo je presunila, pa ima prav posebne lastnosti- neomajno ljubezen do učenja, radovednost in radoživost. Kljub vsem razmeram, v katerih se je že in se bo še znašla. Ko jo je mati, zgolj njo, saj je bratec torej preminil že med potjo, oddala paru, ki je Liesel posvojil, je nikoli več ni videla. Postala je hči ženske s ''kartonastim'' obrazom in žaljivkami, s katerimi je obkladala vse in vsakogar, ter pleskarja s harmoniko in žalostnimi, srebrnimi očmi. Čeprav je situacija videti kruta, pa ni povsem tako. V sive, vojne dni se je namreč uspelo prikrasti kar nekaj sončnih žarkov.

In tu je še Rudi, Lieselin najboljši prijatelj, pa ogromna hiša, ki bo postala njeno skrivno zatočišče. Liesel pa na svoji poti spoznava, da smrt ni tista, ki se je mora bati, temveč so osamljenost, večni strah in hrepenenje dosti bolj moteči.. Vse to opazuje smrt sama, zagotavljam pa vam, da boste v življenje deklice v vojni Nemčiji z radovednostjo pokukali tudi sami...

2 komentarja:

  1. Vau, sliši se ful zanimiva knjiga. Jo moram definitivno prebrat :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za komentar :)! Res je posebna ja, taka grenko-sladka, priporočam!

    OdgovoriIzbriši