ponedeljek, 09. november 2015

Jo Nesbø- Snežak

Knjiga, ki je tudi pri nas pravi bum. Pa ne le ta, saj ni prva v zbirki napetih izzivov inšpektorja Harry Holea (jap, ime pomeni ''kosmata luknja'', ob to se je nekaj bralcev pošteno obregnilo ;)). Pa vendar sem najprej naletela na prav to zgodbo.

Na kratko? Izdelani karakterji, zgodba s preobrati, nepredvidljiva, oziroma vsaj dobršen del knjige neuganljiva, skrivnost, ki posrka bralca. In pa profil morilca, ki pritegne. Ki ima za seboj zanimivo zgodbo. 

Ko pa sem prebrala ocene drugih bralcev, pa sem se strinjala z njimi, da se zadnjih nekaj strani rahlo vleče, pa vendar me to ni vznejevoljilo. Je pa zadnjih nekaj strani, ne poglavij, da ne bo pomote, res bolj akcijskih, tudi tehničnih, ampak jaz rečem- vidi se, da je avtor moški. Poudarek pač ni na čustvih, ampak na akciji, tudi orožju, zapletenih pasteh za žrtve in razvozlavanju le teh.  Pa vendar poudarek ni na krvi in trpljenju, čeprav pisatelj pri prikazovanju groze ne špara. Poudarek je na napetosti, tudi obupu, bedi in zveriženemu umu.

Da ne povem preveč, pa le nekaj splošnih vtisov: Snežak je lik, ki vam ne bo dal spati in se vam ne bo zdel več tako prikupen. Vse se začne z njim. Že pred leti. Postavljeni snežak, za katerega se sprva nihče ne zmeni, postane znanilec smrti. Žensk, ki so varale, bile poročene in imele otroke. Snežak mori nezveste žene, ki so lagale in zavajale. Ekipa inšpektorjev, s Holeom na čelu, alkoholikom in razrvanim v sebi, volkom samotarjem, ugotovi, da bo naloga težka in da prva žrtev še zdaleč ne bo zadnja. Snežak pa je povezan tudi s pogrešanim, težavnim in nasilnim policajem pred leti, katerega izginotje je še vedno zavito v meglico.

Harry Hole nekega dne spozna tudi, da Snežak hoče prav njega, saj prejme njegovo pismo. Snežak ga torej izziva, išče, se igra skrivalnice z njim. Vmes pa ženske izginevajo, obupani možje pa trdijo, da ne vedo, kaj se dogaja in prisegajo na nedolžnost. Med lovom pa Harry kar nekajkrat sreča lastne demone, podleže alkoholni pasti in ugotavlja, da v tem izzivu ne bo zmogel zmagati, če ne bo najprej soočil svojih lastnih strahov. Med drugim se sooča tudi s svojimi čustvi do Rakel.

Osamljen, zavržen in ne ravno priljubljen, na tiho pa spoštovan, je Harry inšpektor, ki vse počne nekako na divje. Spontano, intuitivno, tudi trmoglavo, z vmesnimi prekinitvami zaradi bega v lastno, alkoholno temo.
Vas bo pritegnil? Mene je :)

2 komentarja:

  1. moram reči, da je knjiga ena izmed najboljših kriminalk, kar sem jih prebrala, pa berem pretežno samo kriminalke. Dejansko moraš biti zbran, ko bereš, saj v nasprotnem primeru ne veš kaj si prebral. In ravno to, mislim, da je cilj vsakega pisatelja: obdržati pozornost bralca skozi celotno knjigo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobra je ja :). In se strinjam, da je potrebne precej pozornosti, če ti misli zbežijo drugam, se je treba h kakšnim delom kar vrniti ;)

    OdgovoriIzbriši