nedelja, 06. september 2015

Roald Dahl- Nenavadne zgodbe

Roalda sem že brala, ne samo otroško Matildo, moram tudi priznati, da mi Čarli v tovarni čokolade ni prišel pod roke, gledala sem le film, temveč tudi njegov roman namenjen odraslim. Tokrat pa mi je v roke prišla zbirka kratkih zgodb, ki je odlična.

Če imate radi napete, bizarne, ekscentrične, na trenutke morbidne pripovedi, z nepričakovanimi psihološkimi zasuki, vam bodo Nenavadne zgodbe zelo po godu. Kratke in sladke, fantazijske in tudi povsem realistične, raznolike. Prva zgodba je prikaz utrujenega popotnika, mladeniča, ki išče penzion, v katerem bi lahko prespal in naleti na sila prijazno, a nekoliko čudno lastnico, ki je tako navdušena nad njim, da kar poskakuje, ko ga sprejme v goste. Le zakaj, kaj ima za bregom?

Roald piše tudi o možu, ki na nek način živi  še po svoji smrti, oziroma njegovi možgani, vse po zaslugi njegovega prijatelja, trčenega in zagretega znanstvenika. Pokojnikova soproga je nad samo idejo povsem zgrožena, a sčasoma ugotovi, da vsa stvar, četudi bizarna, ni tako slaba.

Še ena nenavadna zgodba je Obiskovalec, ki je absolutno fantastična. Obiskovalec je stric Oswald, prefinjeni ženskar, hedonist, popotnik in oboževalec opere. Ko se mu sredi puščave pokvari avtomobil in ga že pošteno prestraši misel na to, kje in kako bo preživel noč, mu nasproti pride odrešitelj, uglajeni bogataš. Ta ga preseneti in odvede v vilo, skrito za puščavsko pustinjo. Tam Oswald spozna dve lepotici, lastnikovo ženo in njuno hči. Ena je bolj zapeljiva kot druga, obe ob druženju očitno flirtata z Oswaldom, ki ga le še bolj navduši, da sta nedostopni, pa vendarle na dosegu roke. S katero bo poskusil srečo? A Oswalda čaka presenečenje, ki mu bo vsekakor zaprlo usta.

Kot sem že prebrala na enem blogu in se vsekakor strinjam, Oswald je največji zvezdnik Nenavadnih zgodb, najbolj dodelan lik, šarmanten, prekanjen, pustolovski in nečimeren, a hkrati uglajen, uspešen in radoživ. Vzljubili ga boste, prav tako njegove avanture in tudi ostale Roaldove like, ki jih krasi nešteto čudnih lastnosti in pikantnih prigod :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar