sreda, 20. maj 2015

Kathryn Stockett- Služkinje

Knjiga, ki vsekakor da misliti in ob branju katere tudi zaboli, saj je v njej skorajda več grenkobe kot veselih pripovedovanj, pa vendarle tudi veliko ljubezni med črnskimi služkinjami ter njihovimi belimi družinami, še posebej belskimi malčki. Služkinje je knjiga, po kateri so posneli tudi film The Help, in je nastala po navdihu iz avtoričinega resničnega življenja. Kot majhno deklico jo je, v večji meri kot pa njena lastna, pogosto odsotna mama, vzgojila črnska služkinja, enako tudi njeno sestro in brata. Na svojo varuško in zaupnico je bila izjemno navezana, vendar dandanes priznava, da je niti ona sama, niti njeni starši, nikdar niso povprašali, kako se počuti, kakšno je njeno življenje in kako je, če delaš za belo družino. Zato se je vprašala, kaj bi se zgodilo, če bi nekoč zbrala pogum in svojo nekdanjo služkinjo povprašala o njenih doživljanjih. Le kaj bi ji ta povedala? O tem se je pisateljica zamislila in napisala zgovorni roman...

60-leta 20. stoletja, mestece Jackson v Mississipiju. Odnosi med črnci in belci so bili jasno, zakonsko določeni, tudi to je bilo definirano, katere so pravice vsake izmed ras in kje so črnske omejitve. To je bil čas, ko se je, ne zgolj na tiho, temveč tud javno, razpravljalo o tem, da imajo črnci številne bolezni, da so bolj neumni, manj sposobni in primerni zgolj za delo služabnikov in delavcev na plantažah. Zgodba pripoveduje iz več zornih kotov: predstavi tako življenja služkinj: Minny, ki ima številčno družino in nasilnega moža, ter slovi po dolgem jeziku in odlični kuhi, Aibileen, vdane in ustrežljive služkinji, ki žaluje za tragično preminulim sinom, kot tudi življenja belih gospa. Roman pripoveduje o razvajenih, zahtevnih bogatašinjah, ter tudi pripadnicah srednjega sloja, ki v tistih časih večinoma niso delale, če že, so bile tajnice ali kaj podobnega, vse pa so imele služabnice. Črnske gospe so skrbele za njihove otroke, kuhale, pospravljale in predvsem morale molčati, vdano kimati in požirati marsikatera ponižanja.

Vendarle pa knjiga predstavi dejstvo, da svet ni črno bel in tako je bilo tudi med belimi družinami veliko takšnih, ki so svoje služkinje cenile, pa vendarle se nikdar niso vprašale, kako se počutijo, le redki so dvomili v pravilnost in etičnost zakonov proti črncem. A v tistem času se je zgodil pravi bum, začelo se je razpravljati o enakih možnostih za vse, svoj glas je povzdignil Marthin Luther King, ki je svetu oznanil, da ima sanje o enakopravnosti, pritegnila pa mu je tudi svetlolasa 'Muha', ena od belih gospa, ki pa na služkinje začnejo gledati povsem drugače. Kot na ljudi, ki so prav toliko sposobni, dostojanstveni in drugačni, kot so to ljudje katerihkoli drugih ras.

V vrtincu neenakopravnosti se je tako rodilo nekaj čudovitih prijateljstev in nenavadnih sodelovanj...

Ni komentarjev:

Objavite komentar