sobota, 04. april 2015

Susan Elizabeth Phillips- Razvajenka

Knjiga, ki me ni pustila ravnodušne. Večkrat me je nasmejala, pa tudi razburila, saj vsebuje kar nekaj elementov mačizma in seksizma, pa tudi konservativne politike, ki pa je vendarle na številnih mestih tudi pokritizirana ali vsaj pojasnjena. Je pa romanček tudi precej erotičen, garantiram vam, da so določeni prizori precej sočni :). 

Vsekakor je glavna 'zvezda' romana razvajena bogatašinja Francesca in njene dogodivščine. O ljubi bog, v kaj vse se ne zaplete ta punca?! Pri 21-ih je polna sama sebe, z obilico oboževalcev, ki se slinijo zaradi njene lepote in ekstravagantnosti. Vendar je razvajenka brez trohice samokritike, poleg tega pa ji dolgočasno, udobno in luksuzno, vendar predvidljivo, življenje počasi začne presedati. Ko pa se v njenem življenju zgodi huda prelomnica, ko ji umre mama, prav tako prekrasna, vplivna dama družabne smetane, Chloe, se v Francesci nekaj spremeni. Želi si nečesa novega in ko se nenadoma pojavi razburljiva priložnost- odleteti v ZDA in sodelovati pri snemanju filma, jo mična gospodična zagrabi.

A še sanja se ji ne, da se stvari ne bodo ravno odvijale po njenih idealističnih načrtih. Kot prvo, Francesca odkrije, da v resnici ne bo snemala megaproračunskega filma, temveč čudaškega vampirskega. Igralci in drugo filmsko osebje pa ji sploh ne priznava nobenih privilegijev. Francesca se odloči, da tega ne bo prenašala, zato na vrat na nos odvihra iz filmskega prizorišča. In se sooči sama s sabo, svojimi napačnimi prepričanji, prvič v življenju pa se mora znajti in izbrskati v sebi samostojnost in zrelost, ki ju v resnici ne premore. Na svoji poti pa spozna marsikaj: da je treba zaslužiti za svoj kruh, da so ameriški 'kavboji', no, v resnici en sam, božanski plavolasec, jezikavi in vročekrvni, poleg tega pa se bori tudi s temo svoje preteklosti. Francesca je imela namreč kar nekaj sila neprijetnih srečanj z moškimi, ki pa jih je porinila globoko v svojo podzavest. A življenje hoče, da se sooči s strahovi in postavi na svoje noge. Kako? Med drugim jo čaka iskanje dela, iskanje osebnostnih lastnosti, ki jih pri sebi še ne pozna in pa strm padec na realna tla, na svet, v katerem ni kraljica, ampak zgolj puhloglavo in nekoliko neumno dekle. Deležno posmeha in zavrnitve, kar pa jo končno prizemlji.

Kaj jo nauči življenje? Marsičesa, predvsem pa tega, da življenjske poti nikogar izmed nas še zdaleč niso sestavljene zgolj iz sladkorne pene in da včasih odnosi še kako prekleto bolijo....

Ni komentarjev:

Objavite komentar