petek, 20. marec 2015

Kathleen Mcgowan- Pričakovana

Spet knjiga, ki sem jo na knjižnih policah zasledila že večkrat, vendar si je nikdar nisem sposodila iz knjižnice. Na platnici je podoba osebe, moškega z dolgimi lasmi, ki stopa izven grobnice. Imela sem občutek, da je o Jezusu. In mela sem prav. No, vsaj delno. Ne glede na to, ali ste verni ali ne, najbrž poznate le klasično vizijo krščanstva, kakršno vam jo servirajo Cerkev in mediji. Obstajali naj bi štiri evangeliji, Jezus se je rodil devici Mariji in skozi celo življenje deloval tako, da je ozdravljal bolne, odpuščal grehe itd. Vendar pa je to menda, vsaj v precejšnji, če ne že celotni, meri, izkrivljena resnica. Za Marijo Magdaleno ste morda že slišali, v Sv. pismu je predstavljena kot prostitutka, ki pa ji Jezus odpusti. Ampak- kaj bi rekli, če bi vedeli, da je bila v resnici Jezusova žena, s katero je imel tri otroke, ter njegova najpomembnejša sledilka, ki je napisala tudi evangelij, ki je zakopan in skrit, skrbno varovan pred javnostjo, sicer bi se sesula trdno zasidrana prepričana milijonov ljudi? Ta evangelij naj bi bil Arkadijski evangelij, napisala pa naj bi ga prav Marija Magdalena. Vsa ta čudaška, šokantna dejstva se v obliki vizij in prisluhov začnejo prikazovati pisateljici, zgodovinarki, raziskovalki, predavateljici in novinarki Maureen, ki svoje občutke in ogorčenost ob tem, kar doživlja, zaupa svojemu zaupniku, bratrancu, duhovniku Petru, s katerim sta odraščala. Maureen je že od nekdaj raziskovala zatirane in napačno razumljene ženske iz zgodovine, kot so Marija Antonietta, Ivana Orleanska in druge. Še sanja pa se ji ne, da je z resnično zgodbo o Jezusu in njegovi ženi povezana tudi ona sama in pa njen oče, ki je prav tako doživljal videnja.

A opozorila in vizije postajajo močnejše, pojavljajo se ji med spanjem, med potovanjem v Jeruzalemu in nato na neverjetnem raziskovanju po Franciji, kjer s pomočjo skrivnostnega Škota, njegovega zaveznika ter svoje prijateljice, ustvarjalke dokumentarnih filmov, Tamare, odkriva vedno bolj nerazložljive stvari. To je knjiga o iskanju zaklada, zakopane knjige o resnični zgodbi Jezusa, o nerazložljivih energijah, o videnjih, ki pa so močno prepletena že tekom tisočletij. Skrivnosti, do katerih se dokoplje Maureen so me začarale že same po sebi, še posebej osupljiv pa je epilog knjige, saj pisateljica prizna, da se je vse to dogajalo njej, ona je imela vsa ta videnja, ki jih je skušala prikazati v obliki lika Maureen. Ji verjeti ali ne? Gre za totalno izmišljotino, kljub navajanju dokazov? Kakor želite, vsakdo si bo ustvaril svoje mnenje, dejstvo pa je, da obstaja mnogo skrivnosti, ki jih Cerkev skriva. In dejstvo ostaja tudi to, da je ta knjiga sama po sebi bogata z zgodovino, za katero sploh nisem verjela, da me lahko tako pritegne. No ja, to vsekakor ni klasična, srednješolska zgodovina....

Če vas bo knjiga posrkala k branju, mene vsekakor je, obstaja nadaljevanje, poimenovano Knjiga ljubezni, Pričakovana pa je pravzaprav prvi del trilogije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar