ponedeljek, 16. februar 2015

Guillaume Musso- Dekle s papirja

Knjiga, ki sem jo zasledila že nekajkrat, vendar se mi je vsebina vsakokrat zdela nekoliko preveč kičasta in za lase privlečena. A kot kaže, je nekaj ali nekdo hotel, da zgodbo vendarle preberem. Spet mi je prišla pod roke, vzela sem jo in nisem bila razočarana, saj me je navdušila realistično-fantazijska pripoved, v kateri se sladkosti in grenkobe vsakdanjika pomešajo s pravljičnim svetom domišljije. Avtorjev slog je enkratna mešanica zajedljivega humorja, nepredvidljivih zasukov in eksistencialističnih poudarkov. Poleg tega zgodba navdušuje z omembami številnih umetnikov, slikarjev, jazz ustvarjalcev in drugih. Prav po njeni zaslugi sem odkrila jazzista Milesa Davisa...

Zgodba se, če bi jo prebrali le v obliki kratke obnove, res zdi čudaška in pretirana, a zagotavljam vam, da je ta njena nenavadnost, kombinirana z romantičnimi primesmi in celo sledmi trilerja ter drame, odlična. Pripoveduje o Tomu, pisatelju, ki ima kult zvezdnika, saj se njegova Angelska trilogija prodaja še hitreje kot Harry Potter in druge uspešnice. Vendar pa je Tom pred pol leta izgubil svojo ljubezen, prefinjeno pianistiko Aurore, z njenim odhodom pa je zamrla tudi njegova ustvarjalnost. Pisatelj se začne vdajati pomirjevalom in pada vedno globje v depresijo, iz omamne meglice samouničevanja pa ga želita potegniti prijatelja Milo in Carole, s katerima je delil naporno in kruto otroštvo v nevarni soseski. Nekega dne pa se zgodi nekaj izredno bizarnega- v Tomovi vili se pojavi golo in prestrašeno dekle, ki trdi da ji je ime Billie in da je junakinja njegove fantazijske trilogije. Dekle, eno izmed stranskih likov njegove literarne uspešnice, ki ne ve, kako je pristalo v resničnem svetu, je prestrašeno, jezikavo in odločno, da bo prav Tom, njen kreator, tisti, ki ji bo pomagal in jo poslal nazaj v fantazijski svet, v svet knjige. Vendar pa Billie želi, da ji Tom spiše drugačno zgodbo, saj je do sedaj le trpela in se zapletala z napačnimi moškimi, med katerimi jo je najbolj prizadel divji manipulator Jack, ki pa ga še vedno ljubi.

Tom ima dve teoriji: meša se mu, Billie je le privid, druga možnost pa je ta, da je gospodična tista, ki je nora, ena izmed neuravnovešenih oboževalk. Ne glede na resnico, se Tomu niti ne sanja, da se bosta z Billie podala na nenavadno potovanje, med katerim bo znova govoril s svojo nekdanjo ljubeznijo Aurore, in to v mehiškem letovišču, na poti do katerega bo Bugattija zamenjal za na pol delujoč skuter. Zgodba pa se ne konča v Mehiki, niti ne v ZDA, prav tako ne v Koreji, Franciji.. 

Rim, Malibu, Cabo San Lucas, New York, njihove kavarne, knjigarne, knjižnice in druge lokacije, pa so tiste, v katerih se zapletajo in odpletajo nenavadni koraki te čudovite zgodbe. Sočasno z zgodbo, v kateri Tom rešuje ''papirnato dekle'' Billie, ki jo želi poslati nazaj v literarni svet, pa spoznavamo tudi življenjske vezi med pisateljem in Milom ter Carole ter skrivnost, ki je Toma in Carole povezala za večno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar