nedelja, 04. januar 2015

Danielle Steel- Dvorec

Njenih knjig sem se dolgo časa otepala, saj sem mislila, sodeč po prebrani vsebini na platnici romanov, da so njene zgodbe predvidljive, dolgočasne, pocukrane, nezanimive. No, vsaj delno to vendarle, po mojem mnenju drži. Njene zgodbe so res predvidljive, vsaj na določeni točki branja se razjasni, kdo bo pristal v objemu koga in kateri moški ter katera ženska sta trenutno z napačnima partnerjema, saj globoko v sebi hrepenita le drug po drugem. Steeline knjige, poleg te sem prebrala le še roman Sestre, so lahkotne, posladkane, ampak tudi pobožajo dušo in narišejo nasmeh na obraz.

Tudi Dvorec je takšna, nezahtevna, a kljub lahkotnemu slogu pisanja v sebi skriva kar nekaj življenjskih modrosti, ki so predstavljene skozi razmišljanja in spoznanja glavnega junaka, ostarelega filmskega zvezdnika Cooperja, ki kljub skorajšnjemu bankrotu še vedno živi na veliki nogi, v čudovitem dvorcu, ter ljudi, ki jih spozna v časih svoje finančne krize. Ko se elegantni Cooper sprijazni s tem, da je preveč zapravljal in mu grozi, da bo moral dvorec prodati, končno pristane na zahtevo svojega finančnega svetovalca. Na hitro si poišče dva najemnika, eden biva v vratarnici, kamniti hiški ki leži na Cooperjevem posestvu, eden pa se preseli v krilo čudovitega dvorca. Mark, ki biva v krilu, je razočarani ločenec, oče dveh otrok, ki sta zamerila svoji mami, da ga je zapustila,  v vratarnico pa se preseli mladi socialni delavec, Jimmy ki pa v sebi nosi skrivnost, zaradi katere si je lahko privoščil tako nesramno visoko, mesečno najemnino. Vsem moškim se življenje kmalu začne drastično spreminjati, prelomnico pa predstavlja svečani dogodek, na katerem bahavi, sebični, a vendarle šarmantni in prijazni Cooper spozna čudovito, mlado, preprosto zdravnico Alex.

Ta se od njega povsem razlikuje, saj je požrtvovalna, delavna, kljub svojemu bogastvu, izkaže se, da je hči ter zato dedinja nesramno bogatega mogotca, je skromna in ljubeča. Cooper jo nemudoma vzljubi, Alex pa se zelo priljubi tudi obema najemnikoma na zvezdnikovem posestvu in kmalu se med njimi splete nenavadno prijateljstvo. Cooper se počasi uči, kaj pomeni misliti še na koga drugega razen nase, ostali trije pa se borijo s svojimi lastnimi strahovi in dvomi. Mark ne more preboleti ločitve, a Jimmy se spopada še s hujšo bolečino, saj mu je nedolgo nazaj umrla žena. Kako se bodo spletli njihovi odnosi in kdo bo na koncu le brezskrbni ljubimec, kdo zgolj prijatelj in koga bo presenetila močna, Kupidova puščica ljubezni?

Ni komentarjev:

Objavite komentar