sobota, 20. december 2014

J.K. Rowling-Nadomestne volitve

Knjiga je prav takšna, kakršno je življenje- grenko-sladka, tudi šokantna, zahrbtna, zgodba polna hinavščine, potlačenih hrepenenj, privoščljivosti, preračunljivosti, pa tudi naklonjenosti, sramu, gnusa, ponižanj in bede. Avtorica Harrya Potterja je dokazala, da še zdaleč ni vešča zgolj spletanja fantazijskih niti, da ni odlična le v poglabljanju v domišljijski svet, temveč da zna biti tudi surovo iskrena, prikazati vso brutalnost in sočasno čudovitost človeške duše ter odnosov.

Dogajanje je postavljeno v majhno, podeželsko angleško mestece s prebivalci, ki tekmujejo ne le politično in spletkarijo v mestnemu svetu, temveč so na preži tudi glede tega, kako bi se premagali v medosebnih odnosih, kako bi dokazali, kdo je najboljši, najbogatejši, najsrečnejši. Pa čeprav le navzven, saj v resnici vsakdo izmed njih v sebi pestuje številne zamere, neizpolnjena pričakovanja in nosi vizijo življenja, ki je drugačna od tistega, kakršnega v resnici živijo. Prebrisani lastnik mesne delikatese, 60-letni Howard, je vpliven, lačen oblasti in odločen, da je mestece potrebno očistiti nesnage, kakršno predstavljajo med drugim heroinski odvisnik. Njegova žena je ponosna, da je njegova, politična desna roka, a nekako ljubosumna na moževo 'delikatesno pomočnico', opravljivko Maurel. Oba, tako Howard kot žena, pa obožujeta sina Milesa, medtem ko imata na snaho Samantho, ki pogosto deluje prostaško in neolikano, različne poglede. Tu sta še socialna delavka Kay z uporniško hčerko Gaio, priseljenki iz Londona, in pa družinica, ki jo sestavljajo Andrew, njegov mlajši, prestrašeni brat Paul, ponižna mama, medicinska sestra Ruth ter tirantski Simon- nasilnež, oblastnež, prepoln samega sebe in brez sočutja do drugih. Pri njih je dan brez nasilja prava redkost.

Nekoliko drugačna klima vlada pri podravnateljevi družini. Colin namreč trpi za prav posebno motnjo, zaradi katere ga preganja prepričanje, da je storil številne slabe stvari, med drugim sumi tudi nekaj najhujšega.. pa se mu to zares le dozdeva, ali pa ima kaj tudi dejansko na vesti? Njegova žena Tessa, svetovalka na šoli, pa je obupana, ker se njun posvojenec, sin Stuart, vzvišeni, arogantni, vendar prebrisani mladenič, norčuje iz njiju. Vse pa ima svoj, četudi krut, smisel, vsaka družina pleše svoj 'ples obredov', čeprav krutih in nefunkcionalnih, vendar tako tipičnih in domačih, pomešanih v vsakdanjik. Vsaj, dokler se ne zgodi veliki bum- nenadna smrt priljubljenega Barrya, pravzaprav se zgodba prične prav z njo, ki popolnoma razburka odnose in politične apetite prebivalcev. 

Priljubljeni trener dekliške veslaške ekipe, dobrodušni, rdečelasi mož in oče, nenadoma umre zaradi možganske anevrizme in za seboj pusti ne le neutolažljivo ženo Marry in štiri otroke, temveč tudi deklice ki so trenirale pri njem. Šolarka Krystal je že od malega vajena na kaotično življenje v družbi mame, heroinske odvisnice in prostitutke, ki ji nikdar ni znala nuditi ljubezni in opore. Krystal se je morala znajti, kakor je znala in hotela, med drugim je zgodaj zapadla v spolne odnose, kraje in problematično vedenje, s katerim je izražala stisko. Njena sošolka pa je Indijka, članica priseljene družine, ki ji 'poveljujeta' uspešna mama, zdravnica in članica mestnega sveta, Parminder, ter oče, priljubljeni in šarmantni kirurg. A čeprav je njihova družina nenasilna, navzven popolna, olikana, pa prebivalci ne zmorejo sprejeti njihove kulturne drugačnosti, najstnica pa v trenutkih obupa pogosto poseže po samopoškodovanju....

Ni komentarjev:

Objavite komentar