sreda, 15. oktober 2014

Rosamund Lupton- Potem

Če vas je navdušil njen prvi roman, Sestra, boste hlastno zagrabili tudi njenega drugega. Avtorica obvlada stopnjevanje napetosti, njene metafore pa so prekrasne, iznajdljive, posrečene, sporočilno bogate. Tako npr. v enem delu romana stanje med življenjem ter smrtjo primerja z ujetostjo pod razbitinami ladje. In prav nenavadno, težko pojasnjeno bivanje v drugačni dimenziji,  o katerem pričajo številni preživeli, ki so se zbudili iz kome, je ena izmed glavnih tematik srhljive zgodbe. Grace in Jenny sta namreč mama in hči, ki se znajdeta v prostoru med živimi in mrtvimi, v energetskem stanju breztelesnosti. Zakaj? Bili sta žrtvi hudega požara, ki je izbruhnil v zasebni šoli. Na športnem dnevu, ta dan je rojstni dan praznoval Gracein mlajši otrok, 8-letni Adam, se je zgodilo nekaj groznega. Nihče ne ve, kakšen je bil potek dogodkov, a vse kaže na to, da je bil požar podtaknjen. Četudi je bila večina otrok, staršev in šolskega osebja na varnem, pa sta jo najhuje skupili prav Grace in Jenny, ki je tisto popoldne v šoli pomagala kot bolničarka za prvo pomoč.

Četudi njuna družina, mož ter oče, svetovno znan popotnik, Mike, sinček ter bratec Adam in Graceina mama ter svakinja, Mikova sestra, detektivska narednica Sarah, menijo, da sta Grace in Jenny v komi, pa stanje ni tako preprosto. Obe še vedno lahko govorita, slišita, razmišljata in čutita, se med seboj sporazumevata, lahko se premikata med prostori in zapustita zidove bolnišnice, poleg tega prisluškujeta pogovorom svojih najbližjih, zdravnikov, ki so obupani in prepričani, da bosta obe umrli, ter policijskim preiskavam. Prav Jenny in Grace, ujeti duši, ki ne moreta več komunicirati, vsaj dokler sta v komi, z živimi in funkcionalnimi ljudmi, začneta na lastno pest sestavljati delčke grozljive sestavljanke, ki je tako zelo okrutna in bizarna, da je dolgo časa ne razumeta.

Kaj se je zgodilo na dan požara v šoli in kdo stoji za vsem skupaj? Kako bi  to, kar bosta mama in hči odkrili, prek spominjanja in soočanja s posttravmatskim stresom, sploh lahko sporočili drugim? Bodo sploh kdaj našli morilca in ali bosta Grace in Jenny ostali nekje tam, pod ruševinami zavesti ali pa se bosta vendarle prebudili?

Ni komentarjev:

Objavite komentar