sobota, 09. avgust 2014

Tim Winton- Jezdeci

Joj, kako me je pa ta knjiga prignala v nori tempo branja, dobesedno hlastanja za naslednjim zapletom in razpletom. Ampak-  me ni čisto zadovoljila, morda zato, ker je konec sicer namignjen, vendar se trdni zaključek nekako izmika, obvisi v zraku.. No, da ne izdam preveč, gremo k zgodbi:

Scully je oče resne in pametne deklice Billie in mož prekrasne Jennifer, črnolaske s seksi nogami, ki moškim mešajo glave. Avstralska družinica je imela do sedaj precej nomadsko, zelo pestro življenje, saj so nekaj časa preživeli v Parizu, vendar tam niso bili preveč srečni, družinsko srečo pa so preizkušali tudi v mitskih Antenah, v Italiji in še marsikje. Nenavadna trojica je vsepovsod spletla prijateljstva, vendar se nikjer niso zares ustalili in odločili, da je to to. Jennifer namreč še kar ni našla samo sebe- nekdanja birokratka želi odkriti svojo umetniško in ustvarjalno plat, zato raziskuje, kje bi se lahko udejstvovala: morda v slikarstvu, morda kje drugje. Scully, nekdanji ribič in študent arhitekture, na videz robati, v svojem srcu pa mehki moški, jo pri tem podpira in ji sledi vsepovsod, kamor si njegova lepa žena poželi.

Billie, bistra, trmasta in nadvse zrela deklica, na las podobna očetu Scullyu, s katerim je zelo povezana, pa nima druge izbire, kot da se podredi hrepenenju muhaste, nestanovitne mame in zaljubljenemu očetu. Vendar pa se nekega dne vse spremeni, saj se Jennifer odloči, da se želi ustaliti na Irskem, v starinski, zapuščeni, zidani hiški. S hčerko Billie se zato začasno vrneta v Avstralijo, da uredita vse papirje. Scully se ta čas sam odpravi v slikovit irski kraj- ki ga obdaja celo začaran grad, kjer se loti težaške prenove razpadajoče zidanice.

13. decembra naj bi se ponovno snidli: noseča Jennifer in Billie naj bi se končno vrnili, prileteli iz Pertha, prek Londona, k njemu na Irsko. Ko napoči dan prihoda, pa se Scullyu poruši svet, saj ga na letališču pričaka le hčerka, žene pa ni nikjer. Billie mu ne želi ničesar povedati, njen oče pa začne mrzlično razmišljati: kaj se je zgodilo in kje je Jennifer? So jo ubili, ugrabili, ali gre za teorijo zarote? Zakaj njegov otrok ne spregovori? Ali so tudi malo Billie mučili? Ali pa ga je žena preprosto prevarala in se odrekla družinski idili? So bili sploh kdaj srečni, ali pa si je vse le domišljal?

Za Scullya se prične mučno potovanje- tako v globino duše, kjer spoznava, da sočloveka v resnici nikoli ne poznaš, spoznaš pa, kdo je pravi prijatelj, kot fizično potovanje. S hčerko pričneta odisejado po Evropi, vse z upanjem, da bi odkrila, kaj se je odkrilo z ženo in mamo, ki za seboj ni pustila niti sporočila ali vsaj namiga. Ali pa ga morda je?!

Ni komentarjev:

Objavite komentar