sreda, 20. avgust 2014

Paul Auster- Leviatan

Dva pisatelja, dva prijatelja, ki sta to postala po naključju- ko sta kljub snežnemu metežu prihitela v bar, v katerem naj bi predstavljala vsak svojo novo knjigo. Literarni večer je odpadel, Newyorčana pa sta drug v drugem našla zanimiva sogovorca. V resnici pa sta si precej različna: eden je organiziran, previden, zvest, drugi pa nepredvidljiv, nestanoviten, nagnjen k manični depresiji, kar je moja lastna ocena, glede na to, kako lik deluje.. Oba pa vendarle druži hrepenenje po tem, da bi navduševala ljudi in tudi strah, da bi spoznala, da v resnici nista nič posebnega.

Vendar je njuna življenjska pot precej raznolika: eden se ostali in dobi hčerko, drugi pa eksperimentira in z ženo preizkuša tudi odprto zvezo. A zgodba se ne prične na začetku, ampak na koncu, s smrtjo enega izmed njiju, drugi, Peter pa nam pripoveduje. Čuti, da je oseba, ki je umrla zaradi aktivacije ročne bombe, v resnici prav njegov prijatelj, poln nasprotij in omahovanja nad svojim delom. Zakaj je umrl in v kaj se je zapletel? Kako to, da je za nekaj časa skorajda izginel iz obličja Zemlje?

Dlakocepski opis osebnostnih lastnosti, nians v karakterju vsakega izmed likov in nasprotnih polov, združenih v kompleksne persone, je fantastičen. Idealna knjiga za tiste, ki niso preveč navdušeni nad podrobnimi opisi pokrajin in stavb, ampak se najrajši kar takoj vržejo v bogate dialoge, za vse, ki obožujejo abstraktnost človeške narave in izzive, ki jih prinaša življenje samo.

Knjiga želi sporočiti tudi, da je življenje samo dosti bolj šokantno, čudaško in pestro, kot pa katerakoli fantazijska zgodba.
Ni komentarjev:

Objavite komentar