ponedeljek, 04. avgust 2014

Mark Haddon- Velika zadrega

V tej zgodbi so vsi kar naprej v zadregi, še posebej pa George, 'pater familias', mož godrnjave Jean, oče vihrave Kate, ki se je zapletla z moškim, kateri staršema ni preveč po godu, ter oče Jamieja, uspešnega nepremičninskega agenta in geja. Georgeu se podre svet, saj nekega dne izve, da ima najverjetneje raka, s to mislijo postane obseden, saj se cele dneve ogleduje v ogledalu in išče nove dokaze, da se je rak že razširil in da zagotovo umira. Ta šok pa ni edini, saj kmalu ugotovi, da ga žena vara, vendar ji tega ne pove, ampak to spoznanje nosi v sebi, tesnoba pa ga počasi začne ubijati, saj postaja vse bolj zmeden, žalosten in se sprašuje tudi, ali se mu morda že meša.

Njegova soproga pa ne opazi ničesar, saj veselo ljubimka, se prepira s hčerko, ki je zaročena z Rayem, glasnim neotesancem, ki nima manir, vendar poroko nato nenadoma odpoveta. To pa ni edini zaplet, saj ima Katie tudi sinčka Jacoba, ki še vedno pogreša svojega biološkega očeta, za katerega pa se zdi, da obžaluje svojo odločitev in da ga Katie spet začne zanimati. Kako se bo Katie odločila, koga bo izbrala? Zakaj gre njen novi izbranec Ray, katerega brat je pristal v zaporu, pravzaprav vsem tako na živce? In le kaj je storil sveže upokojeni George, da ga žena vara in to, nezaslišano!, kar z njegovim lastnim, dolgoletnim sodelavcem?! Je ona res tako razočarana, željna novih dogodivščin, nepotešena, ali je v ozadju prava ljubezen? Čemu nima srca in vara moža, ko pa vendar globoko v sebi čuti, da tudi ljubimec ni to, kar v resnici potrebuje?!

Georgeovo čudaško obnašanje: anskioznost zaradi domnevnega obolenja za tumorjem, pozabljanje, paranoja, pa ne ostane dolgo neopaženo, saj ženo in hčerko začne močno skrbeti, kaj se dogaja z njim. Nekoliko manj je na očetova nihanja razpoloženj pozoren sin Jamie, saj ima ta dovolj že svojih težav, kajti zapustil ga je fant, za katerega je šele sedaj spoznal,kako zelo ga ljubi in potrebuje....

Ni komentarjev:

Objavite komentar