sreda, 09. julij 2014

Elif Shafak- Štirideset pravil ljubezni

Turška pisateljica, ki me je navdušila že z Bolšjo palačo, me je tokrat prevzela s knjigo, ki mi je vzela sapo. Čeprav nimam pojma o sufijih, derviših, o tem, kaj počnejo, kdo so in v kaj verjamejo, pa me je nagovorila prav ta knjiga. Posrkala me je vase, v zgodbo o napetem dopisovanju med razočarano gospodinjo Ello, ženo nezvestega Davida in mamo treh otrok, ter med skrivnostnim Azizom. Ella, ki je svoje življenje posvetila vzgoji in urejanju doma, nikoli ni redno delala, na enkrat pa dobi nenavadno priložnost. Soprog ji priskrbi možnost dela za literarno agencijo, za katero bi prebirala in ocenjevala romane. Čeprav Elli delo sprva ne diši in je nekako ne motivira, pa dobi naročilo, naj poda mnenje o romanu Sladka blasfemija. Ta se dogaja v 13. stoletju v Turčiji in pripoveduje o radovednem, iskrivem in drznem dervišu Šamzu iz Tabriza ter povezovanju njegove življenjske usode z usodo drugih ljudi. Tako berača, pijanca in prostitutke, ki jim Šamz s svojim odprtim, neobsojajočim srcem spremeni življenje, še posebej pa se Šamz za vedno zveže z Rumijem, priljubljenim in bogatim modrecem. Rumi in Šamz sta si po eni strani tako različna, saj je prvi veliki učenjak in pridigar, ki izhaja iz ugledne družine in ima številne privržence, že celo življenje pa z družino prebiva v mestu Konya.  Šamz pa je po drugi strani nomad, nikdar na enem mestu, vedno potujoč, po svetu, predvsem pa potuje v globine samega sebe in povsod išče ljubezen, lepoto in Boga.

Potujoči derviš pa se razlikuje tudi od drugih dervišev, saj vsakogar šokira s svojo odkritostjo, brez dlake na jeziku si upa okarati, a vendar tudi ponižno priznava svojo ranljivost, zmotljivost in pripravljenost na ponižanje pred drugimi. Rumi in Šamz se ne poznata, nikdar še nista slišala drug za drugega, a usodno pismo, namenjeno vodji skupnosti dervišev, med katerim je tudi Šamz, spremeni vse in začrta prvi korak na poti njunega snidenja. Njuno srečanje pomeni usodo, ki sta jo dolgo čakala, se je veselila in hkrati bala, saj sodelovanje možakarjev v njuna in življenja soljudi prinaša spremembe, srečo, a tudi prekletstvo.

Ob prebiranju popisa nenavadnega prijateljstva dveh srčnih mož gospodinja Ella spozna, da si tudi sama želi potovati vase in prvič v življenju korenito razmisliti, ali res živi življenje, ki si ga želi. Obsedena z nadzorom in vedno razpeta med preteklostjo in prihodnostjo, se 40-letna ženska odloči, da bo za spremembo zrla v oči le trenutku, v katerem se bo znašla. Še sanja pa se ji ne, da ji bo avtor knjige odprl oči in jo izzval, naj zapusti vse, v kar je do sedaj verjela....

Ni komentarjev:

Objavite komentar