nedelja, 20. julij 2014

Christos Tsiolkas- Klofuta

Hja, na to knjigo sem enkrat že naletela.. Takrat me je vsebina, na hitro opisana na zadnji strani- moški sredi piknika udari tujega otroka in sproži se prava vojna med njim in otrokovima staršema- odbijala, saj sem bila še pod vtisom študijske snovi- močno povezane s teorijami o nasilju in vzgoji otrok..

Želela sem si oddiha od težkega branja, a sem po izpitih spet naletela na to isto knjigo. Očitno z namenom, saj sem prepričana, pa naj se sliši še tako noro, da me knjige kar nekako poiščejo. Že dolgo nisem prebrala nobene, ki me ne bi navdušila....

Tudi Klofuta me je.. Prava drama, napisana kot izmenjajoče zgodbe z zornega kota raznolikih junakov. Marsikaj izvemo o moškemu, ki živi s čudovito Indijko, vendar ji žal ne ostaja zvest, pa tudi o njegovem bratrancu, ki sredi piknika udari tečnega, a vendarle zgolj otroka, Huga. Ena sama, usodna sekunda, krepak udarec po fantovem licu in vse se spremeni, saj se odnosi med prisotnimi na pikniku začnejo zapletati in krhati.

Zgodba brez sramu izpostavlja marsikatere dvome, povezane z vzgojo: ali je udariti narobe in zakaj je, s katerega stališča pa morda ni? Kaj pa pomeni, če človeka kar na enkrat prime, da bi hudo poškodoval otroka, ne nujno svojega? Kako jeznoriteži vidijo svoja dejanja, od kod izhaja njihova agresivna plat in kakšne izgovore iščejo za svoje izbruhe? Kajti izvemo tudi, da se omenjeni možakar, ki je stegnil roko, ni znesel le nad otrokom, ampak je svojo 'porcijo' kdaj pa kdaj pokasirala tudi njegova žena Sandi. Onadva pa nista edina zakonca s težavami, saj je tu že omenjeni Hector, nezvest in poročen z Indijko, ter Rosie in Garry, nekoliko čudaška starša dečka, ki je bil kaznovan na pikniku..

Vendar pa težav ne povzroča sinček, ampak je njun medsebojni odnos že davno tega zavil v čudno smer, polno izogibanja in življenja drug ob drugem, namesto sobivanja.. Kot kaže, pa si vsakdana ne komplicirajo in grenijo le odtujeni in zlagani zakonski pari, ampak tudi samski in nevezani, ki sanjajo in hrepenijo... Tako spoznamo mladega geja, ki se sramuje svojih poželenj, uspešno scenaristko, ki hodi na zmenke le z mladimi žrebci in se izogiba družinskemu življenju ter pričevanja mladenke, ki se zaveda, da bo morala za vedno pozabiti svojega poročenega lepotca....

PS: Knjiga ima skoraj 500 strani, a jih boste požrli na mah!!

Ni komentarjev:

Objavite komentar