sreda, 16. april 2014

Čudovita bitja- Tracy Chevalier

Kako je bilo ženskam na začetku 19. stoletja, kakšno vlogo v družbi so igrale? Navzven so jim gentlemani dajali prednost, jim dvorili, vendar so jih spoštovali le, če so bile poročene, če so bile matere, gospodinje, če so imele ob sebi uspešnega moškega. Samskim in radovednim ženskam še zdaleč ni bilo lahko. Enostavno ni bilo niti sestram Philpot, ki so zaman čakale na ženina, medtem, ko se je njihov brat vmes poročil, ter se namesto njih odločil, da se morajo izseliti iz družinske hiše. V njej je ostal on in vanjo pripeljal soprogo, samske sestre pa so se morale odseliti. Odločile so se za manjši obmorski kraj, ki jih je pritegnil iz več razlogov.

Eno sestro, ki se je navduševala nad biologijo, floro in favno, so pritegnile obetavne, zelene površine zaspanega morskega kraja, Elisabeth pa je povsem slučajno, ob sprehajanju po obali, odkrila svoj novi hobi. Zaljubila se je namreč v nenavadne okamnine, fosile, na katere je naletela med radovednim raziskovanjem obalnih poti. Začela jih je zbirati, nekega dne pa je, ko je potrebovala omaro za shranjevanje svojih novih ljubljenčkov, potrkala na vrata obrtnika, ki je imel hčerko Marry.

Izkazalo se je, da obrtnik ne izdeluje le pohištva, ampak se ukvarja tudi s čiščenjem in prodajo fosilov, katere je zbiral skupaj z deklico Marry. Ta se je dokaj hitro navezala na nenavadno, meščansko damo Elisabeth, novinko v njihovem obmorskem mestecu. Čeprav je ta sprva ni jemala resno, češ da gre zgolj za radoveden deklič, pa sta se deklica in mlada ženska povezali in vzpostavili nenavadno, močno prijateljstvo.

Leta so minevala, fosili pa niso ostali zgolj hobi, ampak delo, ki je Marry prineslo prepoznavnost, Elisabeth pa je prek zbiranja teh, v kamen ujetih trupelc, odkrila ogromno o sebi, raziskovala je svoja hrepenenja in vmes spoznala, da je prijateljstvo lahko veliko trajnejše in trdnejše od ljubezni do moškega.

Knjiga je, seveda prirejena in popestrena z domišljijskimi elementi, resnična zgodba o zbirateljici fosilov, samouki in preprosti znanstvenici Marry Anning (1799–1847).

Ni komentarjev:

Objavite komentar