petek, 14. marec 2014

Roald Dahl- Takšen kot si

Prvič se mi je zgodilo, da mnenje o knjigi pišem v trenutku, ko je dejansko sploh še nisem prebrala do konca. In ostalo mi jo je še kar nekaj.. Da ne bo pomote, ne zato, ker bi mi bila knjiga dolgočasna, niti slučajno ne, prav tako razlog ni v tem, da bi jo 'šparala', ker bi tako uživala v njej, da ne bi prenesla misli na njen konec. Odličnega nikoli ne šparam :)

Knjiga je nekaj posebnega, v resnici pa tokrat ne gre le za eno zgodbo, ampak za niz krajših, med seboj povsem ločenih zgodbic, vsaka je zaključena celota. Vsaka je drugačna in avtor otroške uspešnice Matilda je dokazal, da obvlada tudi stopnjevanje napetosti, ki jo spretno vpeljuje tekom zgodb, ki so zelo nenavadne, nekoliko trčene, nore, številne tudi malo groteskne.

Zgodbice, ki so lahko zgodbe za lahko noč, nekatere nasmejijo, ob drugih pa se boste zgražali ali pa globoko zamisli. Le kako se bo končala pripoved o mladeniču, ki mu grozi, da bo zaradi stave izgubil del telesa? Kaj pa ostareli, bogataški samec, ki ga ženeta maščevanje in ljubosumje- bo v tem našel srečo? Vas zanima, ali rastline trpijo in kričijo, ko jih ranimo in ali ste kdaj, kar tako, med čakanjem na peronu, srečali nekoga, ki vas je v otroštvu poniževal in globoko ranil? Kako bi reagirali, se boste razkrili in dali vedeti, da ga še vedno mrzite?

Kaj menite o eksotičnih ženskah, ki zmešajo glavo moškim in poberejo ves denar, vendar je, razen očitne lepote, na njih tudi nekaj zloveščega, neopredeljivega? Vse to in še več v poslastici Takšen kot si.

Naslov pove več kot se sprva zdi, saj je na nek način povzetek vseh vključenih zgodb, ki so kriminalke, humoreske, tragedije in drame v malem.. Hm, mogoče pa kmalu naletim še na kakšno grozljivko...Skratka, takšen kot si, takšen kot človek je, takšen je samosvoj, unikaten in ima tudi svoje strahove, prednosti, hrepenenja in sanje. In ima jih prav vsak junak, v vsaki izmed Dahlovih zgodb.

Ni komentarjev:

Objavite komentar