sobota, 25. januar 2014

Sue Monk Kidd- Prestol morske deklice

Še ena odlična knjiga avtorice, ki me je prevzela že s poslastico Skrivno življenje čebel. Pri njej resnično padem v zgodbo, pri vsakem premoru sem knjigo zelo težko odložila, saj me je tako zelo zanimalo, kako se bo odločila glavna junakinja. Slog pisanja je prava mojstrovina, saj je bogat in s slikovitostjo popisuje kompleksne medosebne odnose in čustvene borbe v vsakem od avtoričinih junakov.

'Junakinja', Jessie je umetnica, simpatična dama v štiridesetih, s skoraj odraslo hčerko, ki pričenja študij, ter možem Hughom, psihiatrom po poklicu. Nekega dne Jessie spreleti spoznanje, da se ji vse zdi nekako dolgočasno, da ne čuti več prave strasti do življenja, do svojega partnerja in se zgrozi ob priznanju sami sebi, da pravzaprav ne ve več, kdo je in kaj si želi. Ko nekega dne prejme šokantno telefonsko novico, da si je njena, psihično nestabilna mati odrezala prst, se odloči, da bo nemudoma odpotovala. Jessie pripravi kovčke in Hughu pove, da mora na pomoč k mami, ki še vedno živi sama v družinski hiši na otoku v Južni Karolini, ter še vedno ni prebolela tragične smrti Jessijinega očeta. Hugh jo podpre, vendar meni, da bi bilo boljše, če bi šel z njo, saj je vendarle psihiater in bi lahko podal svojo oceno taščinega zdravja, poleg tega pa si želi Jessie stati ob strani.

Vendar je ona neomajna: oditi mora sama, ne zaveda pa se, da to ne bo kratkotrajen obisk, temveč da bo to dolgo potovanje, predvsem v globino njene lastne duše, kjer bo počasi spoznavala, kaj je sploh njena identiteta in odkrivala, da jo je tekom let pravzaprav čisto zanemarila. Postala je povprečno zadovoljna mama in žena, vendar je potlačila svoje številne strasti, na domačem, z močvirjem obdanem otoku Egret, pa Jessie spet začne odkrivati, katera so njena hrepenenja. Njena prva naloga pa je ugotoviti, zakaj si je njena mama Nelle odrezala prst, le kaj jo je prignalo v to norost? Jessie je prepričana, da je mama nora in da ima to nekakšno povezavo s preteklostjo.

Sanja pa se ji ne, da ji bodo pri odkrivanju skrivnosti pomagali nenavaden, čaroben prestol morske deklice, ki krasi samostan na otoku in ga je Jessie občudovala že v otroštvu, ter menihi, še posebej brat Tomaž, ki v njej vzbudi nepričakovana čustva. 

Kaj se bo zgodilo: se bo Jessie zadržala in potlačila svoja presenetljiva, erotična nagnjenja do postavnega meniha? Kaj pomeni to, da čuti kar čuti in kaj bo naredila s svojim zakonom? Zakaj si je njena mati odrezala prst in kakšne skrivnosti v sebi skriva otok, na katerem je Jessie odrasla in sedaj čuti, da se v njem skriva resnica o njej sami?

Ni komentarjev:

Objavite komentar