petek, 12. julij 2013

Siba Shakib- Afganistan, kamor se Bog pride le zjokat

Zadnje čase, kljub poletnim dnevom in dopustu, nisem posegala po lahkotnejših knjigah, ampak sem izbrala kar nekaj srce parajočih, težkih in tragičnih zgodb. Ena izmed njih je bila pripoved po resničnih dogodkih- Afganistan, kamor se Bog pride le zjokat. Zdi se mi, da je to eden od naslovov, ki ga ni potrebno dodatno pojasnjevati, saj pove marsikaj: sporoča, da je Afganistan bil (in še je) kraj, kjer se dogajajo hudodelstva, kjer je ogromno človeškega trpljenja, območje za katerega se zdi, da za tamkajšnje prebivalce ni več nikakršnega upanja. Vendar to ni le zgodba o narodu, ki se je navadil podrejati, trpeti, kloniti glavo in se prilagajati zdaj tej, zdaj oni oblasti, enkrat ruski, drugič talibski, ampak predvsem zgodba o ženski in njeni jekleni volji. To je življenjska pot pogumne, srčne in vztrajne Širin Gol, Afganke, ki je že od malih nog navajena bežati pred kruto oblastjo, ki pa kljub trpkim preizkušnjam in prisiljenosti v to, da je že zelo hitro odrasla, nikoli ni obupala.

Širin Gol je že kot deklica začutila, da v življenju želi predvsem eno: biti svobodna, sama odločati o svoji poti, o tem, kje bo živela in kako bo živela. Čeprav je za deklico, rojeno v Afganistanu, to več kot le težek izziv, saj so ženskam vzeli številne pravice, pa se dekle s smolnato črnimi lasmi ni vdalo. Zdi se, da ji je bil nežni, čeprav strahopetni in opojnim substancam vdani, soprog Morad namenjen, prav tako njeni otroci, ki postanejo njena glavna motivacija, svetla točka, ki jo v življenju žene naprej. Skupaj z družino pogumno hodi čez gorske prelaze, prečka mejne prehode, zdaj živi tu, zdaj tam, išče boljše življenje zase in za svoje otroke ter moža.

Širin Gol sanjari o deželi, kjer tudi ženske lahko delajo in se deklice izobražujejo. Vmes na svoji poti doživi marsikaj lepega, kot je poroka hčerke z mladim in začuda poštenim talibom, okusi tudi dokaj preskrbljeno in srečno življenje v slikoviti gorski vasici, sklene prijateljstvo s čudovito žensko, prav tako pa se sooči z bolečimi trenutki. Umiranje bratov, ki so se borili za islam in za čast naroda, trpljenje njenega moža, revščina, lakota in spolno nasilje so le eni izmed mnogih črnih trenutkov v življenju Širin Gol.

Knjige nikakor ni lahko brati, saj je na trenutke nepopisno žalostna, med branjem lahko skorajda začutimo brezup ljudi, ki so izgubili trohico upanja in so se vdali v neusmiljen ritem njihovih podrejenih življenj. A hkrati je ta zgodba tudi poklon srčnim ljudem, pogumnim ženskam, moškim in otrokom, ter sama po sebi dokaz, da dobrota včasih vendarle porodi dobroto in ljubezen.

Ni komentarjev:

Objavite komentar