četrtek, 07. februar 2013

Peta avenija številka ena- Candace Bushnell

Denar in prepoznavnost, ali vsaj mogočno stanovanje v centru New Yorka so simboli uspešnega, vendar pogostokrat ne ravno srečnega, življenja. To vsaj velja za prebivalce elegantne in mogočne stanovanjske stavbe Peta avenija številka 1, newyorške lepotice med stavbami, v kateri bivajo sami imenitneži. No, kot take vsaj dojemajo sami sebe, medtem ko drug drugega opravljajo, si hinavsko smehljajo v obraz in včasih, ko jim vse skupaj vendarle prekipi, odkrito pokažejo zobe in se spoprimejo. Seveda med bogatimi prebivalci: uspešno in legendarno tračarsko kolumnistko Enid, filmsko zvezdnico Schiffer Diamond, filmskim scenaristom v vzponu Phillipom, in nekaj prebivalci, ki si šele utirajo pot v zvezdniško slavo, ni fizičnih spopadov, zato pa so vpleteni v tisoč in eno, prefinjeno spletko.

Zabavna zagonetka se prične štrikati s tragično smrtjo bogatašinje, vplivne gospe Houghton, mecenke umetnosti, ki je za seboj zapustila čudovito, večnadstropno stanovanje z osupljivo plesno dvorano marmornim stropom, ogromnim stopniščem in sobanami. Upraviteljica stanovanjske stavbe Peta avenija št. 1, ostro jezična in ekscentrična Mindy, ki je svojo kariero končala zaradi želje postati vplivna in bogata žena uspešnega pisatelja (kar se je nekoliko izjalovilo) želi to stanovanje prodati zaupanja vrednim in poštenim ljudem. Stanovanjski svet začne razpravljati o tem, ali bi stanovanje gospe Houghton razdelili po nadstropjih in jih prodali trenutnim stanovalcem, vendar se nenadoma pojavita nova, zunanja kupca: Annalisa Rice in njen mož, finančni mogotec, ki sta se v New York priselila iz Washingtona.

Na presenečenje vseh pokupita kar celotno, ogromno stanovanje gospe Houghton, sploh soprog pa s svojim zapravljivim načinom življenja šokira vse po vrsti, hkrati pa mu marsikdo tudi zavida. Sploh Mindy je tista, ki hkrati sovraži gospoda Ricea, saj je v nekoč prefinjeno stanovanje privlekel ogromen akvarij in uničil marmorni strop, vendar mu tudi zelo zavida. Želi si, da bi bil tudi njen soprog tako uspešen in bi s svojim pisanjem služil mastne denarce.

Skoraj z vsemi stanovalci pa se druži homoseksualec Billy, spremljevalec bogatih, ki jim pomaga pri nakupu umetniških dragocenosti, ter sicer ne živi na Prvi peti, vendar je njen redni obiskovalec. Prav on je najbolj povezan z vsemi: z zvezdnico Schiffer, ki je že pred desetletji ljubimkala s Phillipom in si tega še vedno želi, on pa si najde mlado ljubico Lolo, priseljenko Annaliso, Mindy, ki jo spregleda a do nje ostaja vljuden, ter pokojno gospo Houghton, od katere podeduje nenavadni in dragoceni križ.

Zelo pestra in zabavna pripoved!

Ni komentarjev:

Objavite komentar