četrtek, 07. februar 2013

Pet četrtin pomaranče- Joanne Harris

Joane Harris je pisateljica, ki me je navdušila tudi v drugo. Prvič sem dobesedno požrla slikovito, nenavadno in napeto zgodbo Ženska v rdečih čevljih, tokrat pa je skrivnostnost pričarala zgodba Pet četrtin pomaranče.  Ta je grenko-sladka, prav tako kot prava, 90-odstotna čokolada (Čokolada je sicer tudi predzgodba avtoričinega romana Ženska v rdečih čevljih), šokantna, melanholična, naivna.. združuje otroško nedolžnost, hrepenenje po dogodivščinah in na drugi strani mukotrpni trud mame, ki deluje hladna in groba.

Zgodba o uporniški deklici, njeni lepi, a ne preveč bistri sestrici in trmastemu bratu je zgodba, ki se odvija v preteklosti, pripoveduje pa jo sedaj že odrasla uporniška deklica- vdova Simon. Starejša gospa, ki živi na francoskem podeželju se spominja svojega otroštva, zaznamovanega s čustveno odsotno materjo, ki so jo pestili hudi glavoboli in čustvene stiske, ki pa jih je potlačila. Razkrila jih je le v nanavadnem dnevniku, v katerega je raztreseno, brez glave in repa, nizala tako recepte za svoje odlične jedi, kot popise svojih razmišljanj in občutenj. Ta dnevnik je kot edino stvar, ki ji jo je mati kadarkoli zapustila, ob njeni smrti prejela njena hči, sedaj že ostarela vdova Simon.

Ta na francoskem podeželju uspe s svojimi odličnimi kuharskimi specialitetami, vendar se kljub uspehu ne želi izpostavljati, želi ostati čim bolj neopažena, saj se na smrt boji, da bi veščani prepoznali, kdo je v resnici. Vdova Simon namreč s seboj nosi težko skrivnost, ki jo želi zavarovati vse do svoje smrti. Zgodba izmenjajoče popisuje njeno trenutno življenje, kako se bori, da bi neopazno, a vendarle zadovoljivo, živela v francoski vasici, ter preteklost. 

Nekoč je bila divja, neustrašna deklica, ki je med 2. svetovno vojno doživela marsikaj, občutki nezaželenosti, večnega bežanja in ugibanja o tem, kaj zares čuti njena mati, pa so jo zaznamovali za celo življenje. Dandanes je osamljena gospa, katere kuharske specialitete vaščani obožujejo, hkrati pa je nikoli ne sprejmejo za svojo, saj izžareva neko temno skrivnost, za katero se nekateri  izmed njih odločijo, da ji bodo prišli do dna...
 
PS: Ne začudite se, če vam bo ob branju začelo kruliti v želodcu :)


Ni komentarjev:

Objavite komentar