torek, 18. december 2012

Nicole Krauss- Zgodovina ljubezni

Zgodovina ljubezni: to je knjiga, ki spremeni in poveže življenja akterjev v tej zelo berljivi, skorajda poetični zgodbi.. Pripoveduje seveda o ljubezni, vendar ne zgolj tisti klasični, do ženske, ki jo ljubijo moški, ki nanjo mislijo že vse od takrat, ko so jo prvič uzrli v otroštvu, ljubezni do dame po imenu Alma. Temveč je knjiga tudi slavospev pisateljstvu, ljubezni do besed, do izražanja prek pisanja, ki omogoča ne le analizo in priznanje čustev, saj papir prenese vse, ampak omogoča tudi katerokoli realnost, pa čeprav ta obstaja le v glavi pisatelja..

Glavni akter, gospod Leopold, upokojeni, emigrantski Poljak, ki že dolga desetletja biva v ZDA, je namreč pisatelj. Čeprav si tega ne prizna in je zelo skromen, bo prav njegovo delo tisto, ki bo spremenilo življenja- tako njegovo, kot življenja njegovih znancev, pa tudi deklice, ki ji je ime enako kot njegovi ljubljeni-Alma. Deklica po imenu Alma in ženska po imenu Alma nimata skupnega le imena, ampak sta obe povezani s knjigo Zgodovina ljubezni. Deklica Alma prek svoje mame, ki to knjigo prevaja, nenavadna zgodba o zgodovini človeških čustev in komunikacije pa se jo dotakne do te mere, da želi poiskati drugo, mnogo starejšo Almo- skrivnostno žensko, zaradi katere je knjiga sploh nastala.

In tako kot je Leopolda strah smrti in ne more preboleti, da ga njegov sin nikoli ni spoznal, tako močno je deklico Almo strah drugačne smrti- čustvene smrti njene matere, ki vse od moževe smrti dalje ne živi čisto zares, polno in srečno življenje, ampak je bolj podobna senci same sebe..

Tako starostno različna, pa vendar tako podobna- usodi Leopolda in Alme se obe prepleteta okoli knjige Zgodovina ljubezni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar