sreda, 07. november 2012

Kim Edwards- Hči varuha spominov

Piše se leto 1964, ko mlada, elegantna in sramežljiva gospodinja Norah povije svojega prvega otroka- sina, zdravega fantiča Paula.. A njen soprog, uspešen, uglajen in priljubljen zdravnik, David, z grozo spozna, da nista dobila le sina, temveč tudi hčerkico.. vendar je z njo nekaj hudo narobe: njene rahlo poševne oči v njem takoj potrdijo najhujši strah: otrok ima Downow sindrom.. David je imel nekoč ljubljeno sestro June, ki je umrla prav zaradi te iste bolezni.. Ne želi, ne zmore, da bi se zgodovina ponovila: da bi z ženo vzgajala otroka, s katerim bi bilo toliko dela, toliko trpljenja, saj, kot pomisli David, bi tako ali tako kmalu umrla.. za otroke, ki se rodijo s to boleznijo, je značilno, da imajo šibko srce, da težko dihajo in imajo še številne druge težave...

Čeprav se mu trga srce, David sprejme drastično odločitev: Otroka bo oddal medicinski sestri Caroline, ki je pomagala pri porodu njegove žene in jo prosil, naj ga odpelje proč.. Norah, svoji soprogi, se zlaže, da se jima je rodil le zdrav fantič, deklico pa razglasi za mrtvorojeno.

Caroline naroči, naj deklico odpelje v ustanovo, v kakršni skrbijo za takšne otroke in naj skrivnost, da obstaja še en njegov in Norahin otrok, zadrži zase. Mlada medicinska sestra, skrivaj zaljubljena v Davida, je ogorčena, vendar mu ustreže.. Z deklico odide v hud snežni metež, ki zaznamuje ta usodni dan, kateri bo vse za vedno spremenil, vendar usoda hoče, da je Caroline ne odda v ustanovi, ampak jo vzame domov.

Zaveda se, da bo to huda preizkušnja, prava dogodivščina, s padci in vzponi, vendar jo nekaj prepričuje, naj stori ta korak. Ne zaveda se, kako zelo jo bo Phoebe, nezaželena novorojenka, spremenila, njeno usodo, njeno pot in dejanja.. Z njo postane mati, postane odgovornejša, drznejša, Phoebe jo namreč popelje po toboganu nepričakovanih doživetij.

Istočasno pa v zgodbi spremljamo nadaljevanje zakonskega življenja lepe Norah, ki žaluje za pokojno hčerkico, svojo bolečino občasno utaplja v pijači in divjih vožnjah, ter Davida, ki mora živeti z grozno skrivnostjo, ki iz njega počasi srka voljo do življenja...

Norah in David, ki se vedno bolj oddaljujeta, saj domnevna smrt hčerke med njima ustvari prepad, vzgajata Paula, sina ki odraste v najstniškega upornika, Caroline pa se spoznava s Phoebe, čudovito hčerko, ki je nikoli ni imela..

Ni komentarjev:

Objavite komentar