četrtek, 11. oktober 2012

Anna Gavalda- Samo skupaj, nič drugega

Ste se kdaj vprašali, kako bi bilo, če bi se v življenju znašli na takšnem dnu, da bi bilo za vas pravo razkošje  že to, da bi se pojavila priložnost, da spoznate ljudi, ki v vas vzbudijo upanje?.. Pa čeprav ne z denarjem, morda niti ne s prijaznimi besedami ali sočutjem, ampak že s tem, da so ob vas, vam prisluhnijo, pa čeprav vas pokritizirajo ali celo nahrulijo.. Samo skupaj, nič drugega ni potrebovala... Camille namreč.. mlada in nadarjena slikarka, ki pa ji risanje ne predstavlja vir preživetja, ampak resnično strast, katera je v nekem delu njenega življenja postala le hobi.. vendar še kako pomemben konjiček, bistvo te 27-letnice je namreč prav risanje, skozi katerega se izraža, čuti, joče, se smehlja, izliva svoj gnev in upanje...

Camille se sicer preživlja kot čistilka, čeprav bi lahko postala priznana umetnica, vendar jo je življenje pripeljalo na drugačno pot.. Za katero se izkaže, da ji je na nek način namenjena in katera potrdi rek, da je v vsaki slabi situaciji nekaj dobrega.. Če ne bi bila čistilka in živela v obupnih stanovanjskih razmerah, v revščini, brez tople vode in spodobnega stranišča, potem tudi ne bi spoznala Phillberta, soseda, ki v kritičnih trenutkih njene bolezni postane njen odrešitelj. Camille pa se sprva ne zaveda, da bo simpatični mladenič rešil ne le njen stanovanjski problem, ponudi ji namreč domovanje, ampak tudi njeno dušo. V njej namreč obudi smisel, ki ga le nekoliko pogasi Phillbertov zoprni sosed, glasni, vulgarni in ne preveč inteligentni kuhar Franck.

To ni le slika, ki si jo Camille prvič ustvari o sicer čednem, vendar zoprnemu motoristu, ampak so te značajske lastnosti resnično del njega. Ni pa to vse, kar Franck je, niti ni Camille, ki se mu zdi muhasta umetnica, zakomplicirana, zaprta vase in nekoliko arogantna, zgolj to.. Vsi trije sčasoma postanejo ne le sostanovalci po sili razmer, ampak se navadijo drug na drugega, počasi pa se med njimi ustvarijo prav posebni odnosi. In veste kaj je najbolj zabavno? Da iz trojice kmalu nastane četvorka, štiriperesna deteljica, ki jo čakajo nepozabne dogodivščine.


3 komentarji:

 1. Ravnokar sem jo prebrala, na dušek. Meni je bila izjemno všeč. Pa tebi?

  OdgovoriIzbriši
 2. Neverjetno, prvič berem knjigo te avtorice. Njen jezik mi ugaja in nasploh opis oseb. Nič kolikokrat sem se nasmejala do solz, saj opisuje naše življenje, tako kot je, razmišljanje in nasploh vse je super. Odlično se čita. Priporočam!

  OdgovoriIzbriši
 3. Hvala za komentar Bisa in Vanda :)! Tudi jaz sem jo prebrala na dušek in ja, opisuje zelo sočno, grenko-komično, v njeni knjigi, pa je bila edina, ki sem jo do sedaj prebrala, sem našla ogromno enih tem za razmišljanje :)

  Če kdo pozna še kakšno njeno knjigo, se priporočam za nasvet :)!

  OdgovoriIzbriši