nedelja, 09. september 2012

Anne Cherian- Dobra indijska žena

Nekje sem prebrala, da roman Dobra indijska žena prepriča tudi tiste, ki sicer ne marajo ganljivih, idealističnih romantičnih pripovedi. V resnici pa roman nudi veliko raznolikega materiala za razmišljanje. Če bi  morala zgodbo strniti v le nekaj antropoloških konceptov, bi jo lahko povzela kot prikaz kulturnih razlik, kulturne in rasne identitete, dogovorjenih zakonov in odnosov med spoloma. Roman skozi zgodbo predstavi problematiko dogovorjenih zakonov, vendar kmalu spoznamo, da to ni vedno problematika ali nuja, torej nekaj groznega, temveč je le dejstvo, ki je lahko bodisi dobra ali slaba izbira. Tako kot obstajajo predsodki o Indijcih, o njihovi kulturi in načinu razmišljanja, obstaja tudi veliko popačenih, ne dovolj natančnih, predstav o dogovorjenem zakonu. V njem sta pristala tudi glavna akterja te čudovite zgodbe: ameriški zdravnik indijskega porekla Neel, ter njegova, že v naprej določena, nevesta Leila.

Neel se bori z željo po tem, da bi se uprl pričakovanjem njegove družine o tem, da si bo izbral dobro indijsko nevesto, vendar na koncu, zaradi strahu da bi užalostil umirajočega dedka, popusti in jim ugodi. Leila, učiteljica angleščine na lokalnem kolidžu, prav tako ni srečna, ampak le nekako sprijaznjena s svojo usodo: končno se poročiti s hvalevrednim, čeprav dogovorjenim, soprogom. Ona hrepeni po srečnem, romantičnem koncu, želi si, da bi jo Neel sčasoma vzljubil, da bi ga lahko razvajala kot dobra žena in da bi si ustvarila družino. On pa ves čas čuti, da je potezo poroke odigral le zaradi pričakovanja družine in že načrtuje, kako se bo po prihodu v ZDA čim prej ločil in končno zaživel s svojo pravo ljubeznijo- svetlolaso tajnico Caroline.

Česar pa Neel ne ve, je to, da Leila ni tipična, ponižna indijska ženička, ter da od nje ne bo tako zlahka dobil ločitve. Nasprotno, novopečena soproga mu dokaže, da mu je več kot kos, ter da ne misli spakirati kovčkov in se osramočena vrniti v Indijo. Leila se namreč odloči, da se bo potrudila, prilagodila povsem drugačni, ameriški kulturi, ter se osamosvojila, četudi kot samska ženska. Zanimivo pa je, da se Neelovi načrti povsem postavijo na glavo, saj do svoje žene začne nekaj čutiti, medtem ko je ona vedno bolj razočarana in obupana, saj spozna, da je soprog navadni lažnivec.

Ni komentarjev:

Objavite komentar