sreda, 08. avgust 2012

Razdalja med nama: Thrity Umrigar

Presunljiva zgodba, ki bi jo opisala kot ganljivo, lepo in grenko-sladko. Pripoveduje o nenavadnem prijateljstvu med dvema Indijkama iz povsem drugačnih družbenih slojev. Sera je elegantna gospa, bogata vdova, ki živi s svojo hčerko in zetom, kot hišna pomočnica pa ji že dolgo služi revna Bhima. Tej je na svetu ostala le še vnukinja Maya, soprog pa je že pred leti pobegnil z njunim sinom, ki ga nikoli več ni videla. Bhima je nekoč živela drugače, srečneje in boljše, vse odkar ji je ostala le 17-letna vnukinja, pa je okusila brezno revščine, tako duhovne kot fizične. Kljub soočanju z življenjskimi razmerami, kakršnih prej ni poznala, pa je prav gospodinjenje pri Seri tisto, kar ji vliva potrebno moč. Bogata dama in starka Bhima namreč nista le gospodarica in služkinja, ampak je njun odnos, čeprav tega na glas nikoli nista priznali, že zdavnaj prerasel jasno začrtane meje med delodajalko in zaposleno.

Bhima in Sera sta si različni kot dva ločena svetova, saj ju ločujejo strogo začrtana kastna pravila, pa vendar sta v srcu povezani in že dolga leta boljši prijateljici, kot bi si kdo mislil. Sera ni le ukazovalna in muhasta gospa, ampak je zmeraj lepo poskrbela za Bhimo in Mayo, ki ju je začela imeti rada kot svojo družino, Bhima pa je na Sero od nekdaj gledala kot na izgubljeno hči ali mlajšo sestro. Sedaj, ko se Bhimino življenje postavi na glavo, saj izve, da je njena mladoletna vnukinja zanosila, pa še kako potrebuje podporo in pomoč vplivne delodajalke.

Skozi branje pa počasi spoznamo, da je Sera velikokrat nesrečnejša kot  skromna Bhima, kljub obilju veliko globje ranjena in razočarana, proti koncu pa je jasno, da ni nič tako, kot je videti navzven. Na začetku se zdi, da ima Sera vse: kljub žalostnim spominom na nasilnega moža se namreč ponaša z urejenim domom in kupom prijateljev, Bhima pa je zavržena in osamljena. A čas pokaže, da se v vsaki omari, četudi zlati, skrivajo družinski okostnjaki, ter da sta si Bhima in Sera v svojem trpljenju zelo podobni, saj nesreča ne izbira statusa in premoženja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar