četrtek, 16. avgust 2012

Lisa Jewell- Po zabavi

Večina knjig, ki obravnava partnerske odnose, se loteva samih začetkov: prvih iskric med posameznikoma, prvih, nerodnih in od ljubezni pijanih pristopov, prvih poljubov in sladkosti spoznavanja novega partnerja. Veliko zgodb se konča tam, kjer se Po zabavi šele pričenja: Z vprašanjem, kaj se zgodi po tem, ko je začetniške, skoraj filmske zaljubljenosti konec in se partnerja povežeta na drug, veliko bolj umirjen način? Kaj se zgodi, ko mine prvi val neopisljive sreče ob spoznanju dveh, da bodo kmalu družina, ter ob globoki želji, da za vedno ostaneta skupaj? Po zabavi se me je dotaknila zato, ker ni idealistična, ni pocukrana, temveč je cinična, realistična ter pokaže, da ljubezen ni črno-bela, tako kot to ni noben del življenja. Obravnava tisto, kar sodobni psihologi imenujejo pol-srečen partnerski odnos. Jem in Ralph sta dolgoletna partnerja, ki sta se iz dveh neukrotljivih, svobodnjakarskih zaljubljencev spremenila v umirjena človeka z dvema otrokoma.

Skupaj sta že dvanajst let, začetna evforija ob spoznanju, da sta srečala svojo sorodno dušo, pa se je tekom let preobrazila v nekakšno otopelo sobivanje. Nista skregana, prav tako so čustva med njima še vedno prisotna, vendar je vse skupaj postalo nekako previdljivo, dolgočasno, zbledelo, prav nič podobno sladki pravljici, kakršno sta pisala na začetku. Ralph je postal dokaj uspešen slikar, Jem pa svojo kariero agentke usklajuje z materinstvom. Globoko v sebi je nesrečna in zagrenjena ter zamerljiva, saj Ralphu ne more odpustiti, da se je tako oddaljil od nje ter, da ji nikoli ne priskoči na pomoč pri načrtovanju družinskega življenja.

Vendar tudi tihi in mirni Ralph, ki navzven deluje sprijaznen z usodo in zmerno zadovoljen, v resnici ni srečen z njunim odnosom. Ne more razumeti, zakaj Jem nikdar več ni razpoložena za seks, zato se čuti odrinjenega in jo namenoma kaznuje tako, da se kolikor se da izključuje iz družinske idile. Jem in Ralph živita drug mimo drugega, vendar nekaj v njiju tli in ju sili v spremembo, čeprav se zdi, da je srečen konec za njiju že odpisan.

Ni komentarjev:

Objavite komentar