sobota, 25. avgust 2012

Anita Shreve- Lučka v snegu

Kako na svet gleda 12-letnica, ki je v prometni nesreči izgubila mamo in sestro dojenčico, ter živi z očetom, ki sicer skrbi za njo, vendar deluje odtujeno in hladno? Nicky je deklica, ki ima ogromno vprašanj, v sebi skriva globoko bolečino, ki jo zamaskira za pogumnim nasmehom, katerega kaže pred zmedenim in še vedno žalujočim očetom. Po tragični nesreči, ko njuna družina razpade le na očeta in hči, se Robert in Nicky preselita v majhen kraj, kjer se Robert želi skriti pred množico. Čeprav je bil v trenutku odločitve, da s hčerko zapustita hišo v New Yorku, prepričan, da počne tisto, kar je najboljše za oba, pa v resnici vztraja v položaju žrtve.

Ne more se izkopati iz temne luknje žalosti in osame, kar močno občuti tudi Nicky, sicer zelo inteligentna, iznajdljiva deklica z ustvarjalno žilico. Nekega dne pa se njun ustaljeni, mračni tok življenja usodni spremeni, saj na vsakodnevnem sprehodu najdeta skoraj zmrznjenega dojenčka, ki ga v zadnjem trenutku rešita in odpeljeta v bolnišnico. Ko že mislita, da bo najdena deklica edini vznemirljivi dogodek v zadnjem letu njunega, od sveta odrezanega, bivanja, dobita nepričakovani obisk.

Na njuna vrata potrka ženska, ki bo njun način razmišljanja in odnos postavila na glavo. Sprva se zdi, da je obiskovalka v njuno intimo vdrla kot uničevalni tornado, kasneje pa pogovor z njo pripelje do osupljivih sprememb pri zamorjenem Robertu in odraščajoči Nicky. Čudovita in ganljiva zgodba o tem, kaj pomeni družina, kaj jo definira in še en dokaz, da smo ljudje družabna bitja, ki potrebujemo drug drugega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar