ponedeljek, 16. julij 2012

Ženska v rdečih čevljih-Joanne Harris

Knjiga, ki je nisem mogla izpustiti iz rok, zgodba, po kateri sem hrepenila še takrat, ko sem knjigo odložila in o kateri razmišljam še sedaj, ko je branje že za mano. Navdušila me je zato, ker je odlična, ter zelo okusna, saj se odvija v uspešni čokoladnici, zmes magije, zapletenih družinskih odnosov ter ganljivih zgodb, ki presunejo. Nenavaden potek dogodkov in slikoviti karakterji so me potegnili v svet, ki ni čisto običajen, pa vendarle ne povsem magičen, saj je na nek način domač, ampak začinjen s čarovnijo. Zgodba, ki ni navadna pravljica, a še zdaleč ni vsakdanja, nas nauči, da včasih zaradi močne želje po tem, da bi ljudem pomagali, ustvarimo veliko hudega, velikokrat pa se zgodi ravno obratno: iz zlobnih namenov se rodi nekaj lepega.

Osrednje junakinje so ženske: mama z dvema hčerkama, vse pa so nekaj posebnega, saj so jasnočutne, jasnovidne in imajo posebne darove. Mama, mlada in prestrašena, se je  v imenu vseh odločila, da morajo na to, kar jih zaznamuje, pozabiti in zaživeti običajno, dolgočasno življenje. Mati je s hčerkama ves čas na begu: beži iz kraja v kraj, delno zaradi prekrivanja unikatne identitete, ki jih ločuje od drugih, ter zato, ker čuti, da jih nikjer zares ne sprejmejo za svoje. Ko se gospa, po imenuYanne, in dekleti preselijo v prav posebni predel Pariza, ki velja za zadnjo, nostalgično vasico sredi mesta, ustanovijo čokoladnico, ki ji najprej ne kaže preveč dobro. Nekega dne pa se dekleta seznanijo z nenavadno, očarljivo in osupljivo Zozie de l'Alba, ki je vznemirljiva punca, živahna kot divji veter, ter v njihovo življenje prinese poklicni uspeh in prijatelje.


Postane njihova sodelavka, prijateljica in prava članica družine, ki njihova življenja obrne na glavo, še posebej pa se poveže z 11-letno Anouk, hčerko lastnice čokoladnice. Nihče ne posumi, da Zozie ni oseba, za katero se predstavlja, ter da bo od družinice kmalu terjala dolg, o kakršnem se dekletom niti ne sanja.

2 komentarja:

  1. tako zanimiv in napet opis zgodbe, da bom že jutri zdrvela v knjižnico :)

    OdgovoriIzbriši
  2. O hvala za komentar, če boš brala, mi poročaj, kako se ti bo zdelo in če te je zgodba tako prevzela kot mene ;

    OdgovoriIzbriši