sreda, 04. julij 2012

Sladkost življenja- Paulus Hochgatterer

V tej napeti kriminalni drami boste spoznali, da je človeška psiha veliko bolj kompleksna kot le preprosta, pravljična delitev na dobre in slabe osebnosti,  ter, da se na travme sicer odzivamo drugače, vendar vedno tako, da te krepko spremenijo naše bistvo. Sladkost življenja izmenjajoče popisuje življenji dveh glavnih likov, psihiatra Horna ter detektiva Kovacsa, ki se iz dveh različnih vidikov ukvarjata s prestopniki, duševno motenimi in takšnimi, ki morda potrebujejo le iskren pogovor. Medtem, ko se Horn vsak dan srečuje s paleto različnih osebnostnih motenj, vse bolj spoznava, da je vsak izmed nas nor vsaj v enem pogledu, Kovacs pa počasi odkriva, da policijsko izpraševanje včasih vendarle ne obrodi sadov.

V mestecu se namreč pripeti umor starega možakarja, ki zaplete življenji obeh, tako Horna, ki ne pride do dna pokojnikovi majhni vnukinji, ki zaradi šoka ne spregovori niti besede, kot Kovacsa, ki sprva nastopi precej samozavestno in prepričan, da bo umor dokaj hitro razvozlal. Oba možakarja se ukvarjata z zasliševanjem ljudi, Horn po psihiatrično, bolj umirjeno, previdno in pokroviteljsko, saj ima opravka z nihajočimi, občutljivimi osebami, Kovacs pa odločno, analitično in neizprosno.

Skozi knjigo spoznamo Hornove paciente ter se večkrat vprašamo: kaj sploh je duševna bolezen, kdo ima sploh pravico opredeliti, da je nek človek le psihično bolan ter potrebuje pomoč, medtem, ko je drugi duševno zdrav in namerno, hudobno usmerjen proti družbi, ter bi zato moral končati za zapahami? Horn skuša razvozlati nebesedna sporočila prizadete deklice in natančno interpretira vsako njeno kretnjo, ki bi lahko pojasnila, ali morda kaj ve o dedkovem umoru, Kovacs pa se loti preiskave od hiše do hiše. Sledi presenetljiv zaključek: rešitev lahko ponudi nekdo, na koga bi sicer zagotovo pozabili.

Ni komentarjev:

Objavite komentar