četrtek, 26. julij 2012

Prva damska detektivska agencija- Spodobnost za lepa dekleta: Alexander McCall Smith

Knjigo sem si sposodila po naključju, ko sem slišala pogovor med knjižničarko in nekim dekletom, ki je iskalo dobre, kriminalne romane. Knjižničarka ji je priporočila zbirko Prva damska detektivska agencija, katero sem si na naši polici ogledala že večkrat, pa vendar si je nisem nikoli sposodila. Tokrat mi je bilo namenjeno in knjiga Spodobnost za lepa dekleta, sicer tretja izmed šestih v zbirki, me ni razočarala. Zakaj sem si sposodila tretji del in ne prvega? Ker prvih dveh delov ni bilo na voljo, vendar pa je zbirka napisana tako, da je vsaka zgodba zaključena celota in branje po vrstnem redu ni pogoj.

Knjiga je prijetno razvedrilna, s ščepcem detektivskih ugank, vendar me je presenetilo, da je njen prevladujoči del pravzaprav nekaj povsem drugega, prikaz razmišljanja dveh zelo močnih, samostojnih afriških žensk. Srce Prve damske agencije namreč sestavljata dve odločni Bocvanki, Precious Mma Ramotswe,ter njena desna roka, bistra in iznajdljiva pomočnica. Če iščete zločinsko zagonetko, ki vam vse do zadnje prebrane besede ne bo pustila miru, boste razočarani, saj to ni kriminalka ala Agatha Christie, ampak predvsem osebna zgodba pogumne Afričanke.

Precious je ženska z velikim srcem in močno voljo, ki se bolj kot s preiskovanjem primerov, čeprav so tudi te zelo zanimivi in prepričljivi, ukvarja z razglabljanjem o naravi ljudi, o Afriki in njenih vrednotah. Nekoliko drugačna pripoved, ki ni ne ženski roman o ljubezenskih spletkah, čeprav je tudi Precious našla svojega gospoda pravega, niti temačni psihološki triler. Na nek način je knjiga tudi posmeh zahodnjaškim stereotipom o Afriki, zato sem se ob branju večkrat zamislila.

Ni komentarjev:

Objavite komentar