ponedeljek, 11. junij 2012

Joanne Harris- Modrooki deček

Če imate radi napete psihološke trilerje, je ta pretresljiva zgodba kot nalašč za vas. Spoznali boste svet varljivih spletnih identitet, svet, v katerem se vsakdo lahko pretvarja, da je nekdo drug, da je boljši kot v resnici meni sam o sebi, ali pa prevzame celo več identitet. Osrednji junak zgodbe je modrooki deček, ki ga kruta usoda kot glino izdolbe v zagrenjeno, razcepljeno osebnost, v kateri se prepletajo raznolike psihološke plasti. Po eni strani je modrooki deček še vedno tisti prestrašeni fantek, nad katerim ima nestabilna mati še vedno kruto oblast, po drugi strani pa kuje maščevanja, ki si jih nihče ne more niti predstavljati. Deček pravzaprav ni več deček, vsaj telesno ne, saj je odrasel moški 40-ih let, vendar je globoko v sebi še vedno neodrasel in globoko zaznamovan. Ker ga preteklost ne le preganja, ampak se je vanj vžgala kot neodstranljiva tetovaža na duši, ne more iti naprej, ampak obtiči nekje v procesu prebolevanja.

Tega ni zmožen, saj trpljenja ne more pozabiti, niti tistega, ki ga je bil deležen ter ga je občasno še vedno, še manj pa tistega, ki ga je zadal drugim. Občutki slabe vesti se prepletajo s pristno občutljivostjo duše, v sebi pa skriva še marsikaj, saj ni to, za kar se predstavlja. Njegov svet ni realen, saj se ga preveč boji in tako lahko svobodno zaživi le na svojem spletnem dnevniku, imenovanem badyguysrock, v katerega izlije vsa svoja razmišljanja, blodnje, travme in načrte, od katerih se uresničijo le nekateri.

Na spletnem omrežju pa seveda ni sam, saj ima zvesto skupinico oboževalcev, bralcev, ki požirajo njegove zapise, jih komentirajo in tudi sami razgaljajo svoje srce in paranoje. Tako med drugim spoznamo dekle, katere življenje diktira obsedenost s telesno težo, deklico, ki je la navzven nedolžna in neškodljiva ter številne druge, od katerih mnogi, celo v varnem zavetju interneta, razkrijejo le koščke osebne sestavljanke. Vas zanima, kdo je modrooki deček, zakaj je nekaj prav posebnega, ter kaj je storil, kaj tako nagnusnega, da že celo življenje ne more spati?

Vas zanima, kako je mogoče, da ga iste stvari hkrati odbijajo, ga celo silijo na bruhanje, po drugi strani pa privlačijo in zanimajo bolj kot katerakoli oblika ljubezni ali naklonjenosti? Modrooki deček se ne more razdajati drugim, vsaj v svetu iz mesa in krvi ne, zato se razkriva le prek spletne identitete. Skozi njegovo zgodbo, ki vas bo pretresla do kosti, boste spoznali, da ne obstaja nihče, ki bi bil vedno iskren v svojem prikazovanju pred drugimi, številni pa lažejo celo sami sebi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar