sobota, 14. april 2012

Sue Monk Kidd- Skrivno življenje čebel

Dogajanje je postavljeno v 60. leta prejšnjega stoletja, v soparno vasico v Južni Karolini. 14-letna Lilly živi z očetom, ki ga, ker si nikoli nista bili blizu, kliče kar po imenu, njena mama pa je umrla, ko je imela deklica štiri leta. Skozi odraščanje z zagrenjeno očetovsko avtoriteto, ki se z njo ne ukvarja, ampak jo večino časa bodisi zanemarja ali odriva od sebe, ter godrnjavo hišno pomočnico Rosaleen, ki pa ima zlato srce, Lilly spozna, da želi izvedeti več o svoji preteklosti. Deklica hrepeni po materi, spomini na njeno skrivnostno smrt pa se ji vedno bolj zajedajo v zavest in jo priganjajo, naj se dokoplje do resnice.

Lilly med odraščanjem začne spraševati, drezati v bolečo rano očeta T. Raya, ki v svoji hčerki vidi odsev nekoč tako ljubljene žene, ki pa jo je sčasoma zasovražil. Lilly se nekoč odloči, da očetovega zlorabljanja ne bo več prenašala, zato pobegne od doma, na nepričakovani in nevarni dogodivščini pa se ji pridruži tudi ponosna Rosaleen, ki že na začetku njune avanture pristane v zaporu. Lilly jo s svojo iznajdljivostjo reši iz okov krutih, belih policijskih narednikov, ki v tem času na vse črnce gledajo kot na škodljivo sodrgo, ter jo pritegne, da se ji pridruži pri iskanju zamolčanih in potlačenih družinskih tragedij.

Skrivnostna usoda Lilly in Rosaleen, ki sta si podobni po svoji trmi in viziji drugačnega življenja, pripelje do hiše, v kateri najdeta zavetje pri zanimivi družini, ki jo sestavljajo tri temnopolte sestre čebelarke. Lilly se niti sanja ne, da tja ni zašla zgolj po naključju, ampak da ji je bilo namenjeno seznaniti se z drugačnostjo, za katero pa ji njen prebujeni šesti čut prišepetava, da je, četudi na začetku tega ni zmožna doumeti, mnogo bolj domača, kot se ji zdi. Lilly na svoji nenavadni poti spozna samo sebe in doume, da paleta človeških karakterjev nikoli ni le črno-bela, ampak da je v dobrem vedno tudi kanček teme, v slabem pa žarek upanja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar