sobota, 14. april 2012

Dobra vila-Maja Debelak: Čarobnost življenja


Zagotovo ste se kdaj vprašali, le zakaj se ravno vam dogajajo slabe stvari, zagotovo ste kdaj zapadli v ciklus razočaranj in obupavanj nad svojim življenjem, nad drugimi ljudmi in krutimi izkušnjami. Čeprav se bo slišalo šokantno: zaradi tega še zdaleč niste edini, poleg tega pa je to le vzorec razmišljanja, kakršnega so nam privzgojili. Maja Debelak, ki se je v srca Slovencev zasidrala s prikupnim, pravljičnim imenom Dobra vila- zgodbo, zakaj si je izbrala ravno to ime, lahko preberete v knjigi-, ne želi zanikati, da nas življenje preizkuša in tega, da smo zares postavljeni pred številne, težke preizkušnje. A te težke preizkušnje so takšne le toliko časa, dokler si ne rečemo, da imamo dovolj obupavanja, samoanaliziranja, ki pogosto vodita v občutke težke žalosti in celo bolezen, ter sprejmemo odločitev, da bomo od sedaj dalje lastni kreatorji svojega življenja.

Ta knjiga, z razliko od nekaterih drugih psiholoških in duhovnih priročnikov, ki sicer nosijo enako, zelo močno sporočilo, saj je unikatno in je smisel vsega našega bivanja, vendar pa občasno prevečkrat zabredejo v težko razumljive znanstvene teorije, ponuja predvsem realne rešitve. Na začetku branja se komu morda dozdeva, da je takšno razmišljanje lahko le plod domišljije nekoga, ki v življenju še ni izkusil hudega in ki mu je bilo vse prinešeno na pladnju.

V resnici pa knjiga ni le priročnik za življenje in zbirka energetsko močnih, spodbudnih misli, temveč tudi razkritje avtoričine duše, njene zgodbe, njenega boja, ki nam lahko služi kot vzgled in navdih za lastne spremembe. Čarobnost življenja pripoveduje prav o tem: zakaj je življenje čarobno in ponuja orodja, oziroma metode za uresničevanje lastnih sanj, ki pa niso magična ali dostopna le redkim, ampak nam vsem, saj jih nosimo v sebi. Tisto, kar omejuje uporabo teh orodij za čaranje, pa je le eno: privzgojen strah oziroma tesnoba, ki je vsidrana v našo kulturo.

Na koncu knjige, ki ponuja odgovore na to, kako se soočiti z dvomi, kako premagati lasten obup, kako pravilno sanjati in to tudi uresničiti, spoznamo, da imamo vse niti v rokah in da lahko sivino vsakdanjega dne že danes, prav ta trenutek, spremenimo v čarobno mavrico, polno bogatih izkušenj in priložnosti, ki le čakajo na to, da jih bomo uresničili.

Ni komentarjev:

Objavite komentar